Deputatul Dumitru Mihalescul și TNL Rădăuți lansează campania caritabilă DONATHLON

donathlon-radauti

Deputatul Dumitru Mihalescul împreună cu PNL Rădăuți și TNL Rădăuți lansează campania caritabilă “Donathlon“. Miercuri pe data de 19 Decembrie 2018, începând cu ora 08:00 sunt invitați toți cei care doresc să doneze sânge la punctul de recoltare sânge din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

Conform unor studii, sângele unui donator poate salva până la 3 vieți . Pe lângă aceste 3 vieți salvate, campania “ Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă urmărește să ofere un sprijin altor 3 familii prin folosirea bonurilor de masă obținute în urma donării de sânge + donații în bani și electrocasnice din partea grupului Organizația PNL RădăuțiTNL Rădăuți și domnului deputat Dumitru Mihalescul.

Informații despre cele 3 familii ce vor fi ajutate:

 1. Simona Ungurean– o mămică ce își crește singură fetița în vârstă de 10 anișori. Simona de aproximativ 9 ani face dializă . Recent s-au strâns bănuții pentru operația de care ea are atât de multă nevoie, dar, din păcate, îngrijirile postoperatorii necesită alte cheltuieli .
  2. Bogdan Pânzariu în vârstă de 36 de ani, tatăl a doi băieței în vârstă de 6 respectiv 9 ani. Bogdan a suferit un AVC în luna Aprilie 2017 când a constatat că i-au fost furate niște bunuri. Momentan se reface printr-un program de kinetoterapie la domiciliu. Are de plătit o chirie lunară în valoare de 500 RON . Bogdan este un tătic ce își crește copiii, ajutat fiind doar de mama lui ( bunica copiilor ), singura lor sursă de venit fiind pensia bunicii în valoare de 840 ron și alocațiile copiilor .
  3. Istratoaie Veronica este o mamă ce își crește singură cei doi copii: o fetiță în vârstă de 5 ani și un băiat în vârstă de 20 de ani. Singurul venit al familiei este salariul mamei . Aceștia locuiesc într-o locuință socială oferită de către stat .

 Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiții:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
– greutate peste 50 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstrual;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

– hepatită (de orice tip);
– TBC;
– sifilis;
– malaria;
– epilepsie si alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer.

 Înainte de a dona:

 • Dimineața înainte de recoltare puteți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent, legume, fructe;
 • Nu fumati înainte și după donare cu o oră;
 • De asemenea veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau in fața calculatorului !

 Recomandări după donarea de sânge:

 • repaus in sala de asteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post donare pentru a evita lipotimia pe scări, pe holuri si ranirea donatorului);
 • evitarea in urmatoarele 12 ore a efortlui fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat;
 • se recomanda multe lichide; iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (oua, carne).

Drepturile donatorilor:

Dupa fiecare donare de sange beneficiati de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO si Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *